Kort sagt skal du have det arbejde, der giver mening for dig. Det vil sige et job, der kombinerer dine menneskelige behov, dine værdier, dine interesser og dine kompetencer.

Et arbejde med mening er, når dine behov og værdier er opfyldt

Dine behov og værdier er afgørende for dit arbejde

Har du nogensinde fået lavet en styrketest? En kompetenceprofil? Eller en persontypetest? Oftest af en velmenende HR-medarbejder?

Ja? Det har jeg også.

Den slags tests siger sikkert også noget om dig. De fortæller i hvert fald, om du vil være god til dit job. Men de fortæller dig (bestemt) ikke, om du vil finde dit arbejde meningsfuldt og givende. Det kan være et problem. Især fordi mange af os i stigende grad søger noget, der giver mening for os. Hvilket giver mening.

Netop fordi dine værdier og menneskelige behov er så afgørende for din følelse af mening på dit job, og da jeg går ud fra, at du allerede har en eller anden ide om, hvilke styrker og kompetencer, du har (da det er dem, vi bliver testet i), vil jeg her kun komme ind på værdier og behov.

Hvad er ‘værdier’ og ‘behov,’ og hvorfor er de så vigtige?

Lad mig give dig et eksempel fra det virkelige liv, nemlig fra en af mine klienter, som jeg havde i forløb for et lille års tid siden. Hendes historie er dog blevet ved mig.

Freja (det hedder hun ikke i virkeligheden; det er et navn, jeg har fundet på) kom til mig, fordi hun efter sin uddannelse havde fået et job, som, hun allerede efter syv måneder syntes, kedede hende.

Hun ville egentlig coaches på, hvorfor hun havde så svært at nyde, at hun rent faktisk havde et job, hvor indtægten var flere gange højere end hendes SU. Hun følte sig – sagt på godt dansk – som et utaknemmeligt skarn, der bare skulle tage sig sammen.

Som Freja selv beskrev det, var det egentlig et godt job: Hun havde de rigtige kompetencer, ja faktisk var jobindholdet som skræddersyet til hende. Hun havde nogle gode kolleger, og hun havde fleksibilitet til at arbejde hjemmefra, stort set når det passede hende.

Alligevel var der noget galt.

Og hun troede bestemt, at det var hende, der var både forkert og forkælet.

Det var det ikke.

Der var ingen tvivl om, at Freja var dygtig til sit job. Der var ingen tvivl om, at hun og jobbet – på baggrund af hendes CV – var det perfekte match.

Så hvori bestod fejlen?

Nemlig. Freja havde ikke taget højde for sine værdier og behov (hvilket gav god mening, fordi hun slet ikke var bevidst om dem).

Efter et par sessioner fandt vi ud af, at én af Frejas vigtigste værdier var ‘udvikling.’

Der findes hundredvis af værdier, men vi har alle en 3-4 stykker, som vi (ubevidst) navigerer efter i livet. Desuden er det vores værdier, der råber op, hvis de ikke bliver imødekommet; og det kan f.eks. vise sig som en følelse af mangel på mening. Netop fordi du jo ikke gør det, der giver mening for dig.

Frejas følelse af mangel på mening stammede altså fra et uopfyldt behov for udvikling. Et behov, som hun havde fået opfyldt på studiet, fordi hun hele tiden lærte nyt. Det gjorde hun også de første måneder på sit arbejde, men så holdt det langsomt op.

Og fordi det var en relativt lille virksomhed uden de store budgetter til videreuddannelse og medarbejderudvikling, blev Frejas behov for netop udvikling tricket. Hun fik simpelthen ikke ét af sine grundlæggende behov opfyldt.

Av.

For Freja handlede det altså om enten at

  • finde en lignende stilling, men i en større virksomhed med bedre muligheder for udvikling
  • fortælle sin chef om sit behov og afprøve mulige løsninger, til den rette var fundet
  • undersøge, om hun kunne tilfredsstille sit behov for udvikling uden for sit arbejde

Der er ikke noget galt med dig

Eksemplet her er blot for at illustrere, at du kan være nok så dygtig til dit arbejde, men hvis dine basale, menneskelige værdier og behov ikke bliver mødt, kan du alligevel føle en mangel på mening. Eller føle dig træt. Udbrændt. Stresset.

Det vigtige er, at der ikke er noget galt med dig. Der er heller ikke nødvendigvis noget galt med dit job. Måske er det matchet, der er forkert. Måske handler det ‘bare’ om at blive bevidst om dine værdier og behov, så du kan italesætte dem over for din chef?

Der er mange løsninger.

Men løsningen er ikke kun at kigge på dine kompetencer og styrker.

Dine værdier og behov er afgørende for din følelse af en dybere mening.

Kærligst,
Signe

PS: Vil du være sikker på at se mine ugentlige blogindlæg? Tilmeld dit mit nyhedsbrev, og få inspirationen sendt direkte i din indbakke. Ingen spam, selvfølgelig. Det bryder jeg mig heller ikke selv om.

Når du tilmelder dig mit nyhedsbrev, får du lige nu også e-bogen ‘Sådan finder du en karrierevej (der rent faktisk føles rigtig)’. Tilmeld dig her, og få e-bogen med det samme.

PPS: Vil du læse mine andre blogindlæg? Find dem her.