I det her blogindlæg får du en simpel 3-trins metode til at begynde at forstå det, du i virkeligheden længes efter.

Hvorfor giver jeg dig den?

En af de gennemgående frustrationer, jeg hører, når jeg taler med måske kommende klienter til mine gratis afklaringssamtaler, er, at de “ikke ved, hvad de vil.”

Måske har du hørt dig selv sige det samme eller en variant:

 • Jeg har ikke fundet min rette hylde

 • Jeg ved ikke, hvad der er det rigtige for mig

 • Jeg ved ikke, i hvilken retning jeg skal gå

 • Osv.

Jeg siger ikke, at det gør sig gældende for dig, men ofte har jeg fornemmelsen af, at mange tror, at de kan tænke sig til ‘deres rette hylde’. At de kan rationalisere sig frem til, hvad der må være det rigtige for dem.

Det. Kan. Man. Ikke.

Hverken du eller jeg kan tænke os til, hvilken vej vi skal gå for at få mere glæde i vores (arbejds-)liv.

Det er en vej, der skal gås. Betrædes. Undersøges.

Hvorfor er det vigtigt at gå vejen?

Netop fordi vi ikke kan tænke os til vores ‘rette hylde’, er vi nødt til at undersøge – være nysgerrige på – hvad vi egentlig længes efter og har behov for. Langt de fleste af os er nemlig slet ikke vant til at lytte efter, hvad vi har behov for; og når vi ikke ved, hvad vi har behov for, kan vi heller ikke opfylde det.

Når du i en given periode, lad os sige en måned, øver dig i at lytte til dine (arbejdsmæssige) behov, vil du langsomt kunne se et mønster:

Det kunne f.eks. være, at du altid er træt af de administrative opgaver, men at du trives i de øjeblikke, du sidder til dynamiske udviklingsmøder med dit team.

Efterhånden som du bliver rigtig godt til at se mønstre i dine længsler, vil du også i højere grad have mulighed for at tilrettelægge enten dit nuværende eller dit kommende job derefter, dvs. arbejde efter det, der virkelig gør dig glad – din passion.

Din passion er altså ikke noget, du kan tænke dig til, men det er noget, du opdager, når du træner dig selv i at se mønstre i dine (arbejdsmæssige) behov og længsler.

Hvordan går du vejen?

Derfor vil jeg gerne give dig en lille øvelse, som jeg selv bruger hver eneste dag. Øvelsen handler om at lære at lytte til dine behov i det øjeblik, de opstår. Altså at være opmærksom på det, du længes efter og har brug for.

Øvelsen er relativt simpel, men som med så meget andet virker den kun, hvis du bruger den – jævnligt.

 1. Når du mærker en irritation, en kedsomhed, en frustration eller en lignende følelse – hvad enten det er på job eller i din fritid – så lad være med at skubbe følelsen til side. Den har noget vigtigt at fortælle dig: nemlig det, du i stedet har brug for.

  Derfor: Brug 2-5 minutter i præcis det øjeblik, følelsen opstår, og svar (gerne skriftligt) på følgende spørgsmål:

  Hvad længes jeg efter lige nu?

  Det kan være, at svaret er “mere fordybelse”. Måske er det “sparring”. Måske er det “at jeg ikke skulle lave lige præcis denne her l***eopgave.”

 2. Skriv dit svar. Hvad længes du efter lige i dét øjeblik?

 3. Når du har konstateret, hvad du virkelig har brug for, kan du spørge dig selv:

  Hvordan opfylder jeg det behov lige nu?

  Hvis du f.eks. har brug for “mere fordybelse”, kan du sige til din kollega, at du lige har brug for 30 minutters koncentreret arbejde, du kan sætte din telefon på lydløs og lægge den i en skuffe, eller du kan slukke dit mailprogram.

  Det handler altså om, hvordan du kan opfylde dit behov i det øjeblik.

Som sagt:

Når du på lærer at lytte til dine behov (og efterkomme dem så vidt muligt), bliver du efterhånden en mester i at finde ud af, hvad du gerne vil.

Der vil sandsynligvis tegne sig et mønster over en given tidsperiode:

 • At du arbejder bedst, når du sidder i et team med mulighed for løbende sparring?

 • Eller modsat; at du trives bedst med større opgaver, som du kan fordybe dig alene med?

Når du bliver helt klar over, hvad du har brug for, og hvad du længes efter i dit daglige arbejde, kan den viden bruges til at tilrettelægge enten dit nuværende eller dit kommende job så vidt muligt derefter.

Jeg vil vædde en gammel hat på, at du på den måde får et mere tilfredsstillende arbejdsliv – både fagligt og menneskeligt.

Kærligst, Signe

PS: Husk, at du altid kan bestille en gratis og uforpligtende afklaringssamtale, så du kan finde ud af, om vi er et match, og hvordan jeg kan hjælpe dig videre med at finde din rette hylde. Book din allerede i dag

PPS: Læs mere om mit 1:1-forløb ‘Kom Videre’ lige her