Tror du på, at du selv har valgt det liv, du lever i dag? Eller tror du, at dit liv er formet af ydre omstændigheder? Rigtig mange af os tror på, at vi lever et liv, som vi er blevet foræret. Et liv, som vi ikke har haft den store indflydelse på. Men det passer (altså) ikke. Vi vælger selv vores liv hver dag. Det gør du også.

Skal vi ikke begynde at vælge et liv, vi rent faktisk gider leve?

Dit liv består af valg

Hvornår har du sidst truffet et valg, der støtter det liv, du gerne vil leve?

I går kom jeg til at tale med min mand om, hvor mange ting der kunne være gået galt den dag, vi skulle på vores første date, og hvor usandsynligt det egentlig er, at vi sidder her i dag og har 2 måneder til termin med vores (første) barn.

Selvom eksemplet her ikke vedrører arbejdslivet og din karriere, er princippet det samme: Det er de mange små valg, som mange gange synes ubetydelige i dagligdagen, som til sammen former dit liv.

Jeg vil gøre historien kort (jeg ved, hvor kedeligt det kan være at høre andres historier og se deres feriebilleder!), men fortællingen er vigtig for at illustrere min pointe. Så hæng lige på.

I foråret 2016 havde jeg – lad os sige det på godt dansk – festet i nogle år. Jeg havde et ret vellønnet job, boede i min egen lejlighed ved Amager Strand og havde det rigtig sjovt. Jeg røg 30 smøger om dagen og drak cocktails hver weekend – gerne på PS Bar & Grill i indre København.

Indtil en dag.

I løbet af sommeren fik jeg nok. Jeg var DONE. Jeg gad ikke mere. Jeg sad alene i min lejlighed og savnede en partner. Jeg var 33 og havde egentlig ikke travlt, men jeg længtes.

Derfor satte jeg et mål: Jeg ville have en kæreste. Gerne én med nogle ‘sunde værdier’, der ikke røg, med fast job og ingen børn fra tidligere forhold.

For at gøre mig selv mere attraktiv på det buldrende datingmarked, holdt jeg op med at ryge. Efter 13 år. Det var vanvittigt svært, men det var et middel mod målet. Det var mit første valg, der skulle støtte op om det liv, jeg gerne ville have i fremtiden.

Cut til 4 måneder senere.

Jeg havde en date med en Alexander. En date jeg allerede havde udskudt to gange, fordi jeg ikke kunne overskue det. Jeg gad ikke ‘performe.’ Jeg ville bare være mig. Til tider højrøstet og med bandeord i flæng. Nogle gange stille og eftertænksom. Altid lidt ‘finurlig.’

Jeg sad på sofaen i min stue i min lejlighed på Amager og var ved at tage sko på. Vi skulle mødes ved Huset i Magstræde, og jeg gad ikke. Jeg tog min telefon for at aflyse for tredje gang.

Men denne gang gjorde jeg det ikke. Jeg tog et lille valg – lige der – om at tage på daten og ‘bare være mig.’ Så måtte han (sgu) kunne lide mig eller lade være.

Jeg cyklede ind til Huset og stillede mig til at vente. Vi skulle mødes kl. 16. Og her skal det nævnes, at der i særdeleshed er én ting, der kan få mit pis i kog: Folk der kommer for sent.

Det gjorde Alexander.

Klokken 12 minutter over fire, giver jeg ham tre minutter mere. Til 16.15. Klokken 16.14 kigger jeg en sidste gang på uret og på min sms-indbakke. Ingenting. Og da jeg kigger op igen, kommer Alexander cyklende og vinkende.

Daten, der skulle have varet 2 to timer, ender med at vare i ti.

Hvis jeg havde aflyst den dag, havde jeg ikke siddet her i dag. Hvis Alexander var kommet 1 minut senere, var jeg gået (ja, jeg kan være krakilsk); og vi havde ikke siddet her i dag. Og jeg havde nok ikke valgt at uddanne mig til Coach – men det er en helt anden historie.

Dette er blot for at illustrere, at de små valg i hverdagen ikke er ligegyldige! Tværtimod er de helt afgørende.

Det er ikke tilfældigt. Det er ikke et liv, jeg er blevet givet. Det er et liv, jeg har valgt.

Hvad vil du, og hvilket valg kan du træffe allerede i dag?

Forestil dig et liv, du godt kunne tænke dig at leve. Det behøver ikke være i detaljer med jobtitel, nøjagtig bopælsadresse eller navnet på din fremtidige partner. Men sådan i grove træk.

 • Har du et job?
 • Er du selvstændig?
 • Vil du gerne skrive en bog?
 • Har du børn?
 • Bor du i byen eller på landet?
 • Hvad bruger du din arbejdstid på?
 • Hvad med din fritid?
 • Venner?
 • Familie?
 • Rejser?

Bare giv den gas; der er ingen grund til at holde dig selv tilbage. Det kan være en fordel at skrive det ned.

Når du har et overordnet billede af det liv, du godt kunne tænke dig i fremtiden, så tænk på det sådan her: Der er ikke noget af det, du lige har forestillet dig, der kommer til at ske i morgen. Nok heller ikke i næste måned.

Dit liv består af mange små valg over en lang (laaaaang) periode. Måske år. Men det kræver, at du træffer de små valg. Hele tiden. Allerede i dag.

Mine valg så i grove træk sådan her ud (over ca. seks måneder):

 1. Jeg vil gerne have en kæreste
 2. Jeg må holde op med at ryge for at gøre mig selv mere attraktiv for den type, jeg søger
 3. Jeg går mindre i byen, fordi den type, jeg søger, ikke er dér
 4. Jeg opretter datingprofiler og sorterer voldsomt i henvendelserne
 5. Jeg aflyser ikke denne date med Alexander, men møder op som mig selv
 6. Jeg aflyser middagen med min søster, og forlænger daten med Alexander
 7. Mv.

Kan du se min pointe?

Det var ikke fra den ene dag til den anden, at jeg fik det liv, jeg har i dag. Mit liv i dag er et resultat af mange, mange små valg over en 4-årig periode – herunder også at gå ned i tid for derefter at starte som selvstændig. At prioritere pengene til en Coach-uddannelse …

Så.

Hvad vil du gerne i fremtiden? Hvordan kunne dit liv se ud – sådan i grove træk? Og hvad kunne dit allerførste valg være for at støtte op om det liv? Et valg, du kan træffe allerede i dag eller i morgen?

Kærligst,
Signe

PS: Vil du læse mine andre blogindlæg om det meningsfulde (arbejds)liv? Find dem her

PPS: Vil du have tilsendt blogindlæg, tilbud og værktøjer direkte på mail (ingen spam, det lover jeg)? Så tilmeld dig mit nyhedsbrev – du kan altid afmelde dig med et enkelt klik.