Beslutningsafklaring

Står du over for en stor beslutning, men er du bange for at vælge forkert?

Jeg kan godt forstå din bekymring.

Frygten for at træffe det forkerte valg kan få selv den mest beslutningsdygtige til at fare vild i tankemylder og ‘hvad nu hvis-angst’.

At du er landet på siden her, fortæller mig, at du længes efter at træffe en beslutning, så du (endelig) kan komme videre og slippe for de mange tanker, der kører i ring.

Måske er du landet her, fordi du har ‘to mavefornemmelser’: På den ene side og på den anden side. Måske er du i tvivl, om du skal sige op? Måske overvejer du at starte som selvstændig? Det kan være, at du drømmer om at tage en ny uddannelse og skifte karrierespor? Gå ned i tid? Måske har du fået en mulighed på dit arbejde, som du ikke ved, om du skal takke ja til?

Signe Birkum lifecoach

“Værdiarbejdet er et af de stærkeste værktøjer, jeg kender. Det giver dig et valg. Et valg om at gøre noget andet – med vilje.” – Signe Birkum

Derfor har du svært ved  at træffe et valg

Mange gange sker der det, at vores mavefornemmelse forstyrres af det, jeg kalder kontra-tanker: “Jeg vil jo egentlig gerne A, men så B.” Det lille ord ‘men’ afslører dine kontra-tanker, som kommer helt automatisk – og vi har dem alle sammen.

Når vi skal vælge mellem to muligheder – f.eks. skal jeg beholde mit job eller starte som selvstændig – når vi sjældent at tænke de to scenarier til ende, inden vi bliver afbrudt at det, jeg kalder ‘kontra-tanker.’

Med kontra-tanker mener jeg, at du ikke tillader dig selv at tænke tanken “skal jeg starte som selvstændig?” til ende, inden kontra-tanken opstår: “Jamen, hvad med økonomien?”

Dine kontra-tanker når altså at spænde ben for din drøm, inden du får lov at tænke den til ende – og dermed forbliver dine tanker og dine drømme rodede. Og når tankerne roder, og bekymringerne får lov at vokse – ja, så bliver det meget svært at træffe et valg.

Resultatet bliver, at du ikke træffer et valg – og dermed forbliver tingene, som de er. Sandsynligvis til stor frustration.

Jeg oplever ofte, at det en klient vil lige nu, spænder ben for det hun egentlig gerne vil. Sagt lidt kringlet er der altså mange gange noget vi skal sige farvel til på kort sigt for at få det, vi gerne vil på lang sigt. Og det kan være et meget svært valg.

Der er dog én ting, der er sikkert: I længden gør det mere ondt at stå stille og være ‘fanget’ mellem to valg end at træffe en beslutning – selvom det er med bævende frygt. At stå mellem to stole er en af de værste ting, vi kan gøre mod os selv.

At du er landet her på siden er det første vigtige skridt: Du har allerede erkendt, at du er nødt til at træffe et valg; at du ikke kan fortsætte din vandren mellem to stole fanget i dit eget tankemylder. Den erkendelse er vigtig, ja faktisk afgørende.

Med mig som Coach kan du få afklaring på dine to mavefornemmelser: Du vil få ryddet op i dine tanker, fordi jeg hjælper dig med at ‘skille skidt fra snot’. Hos mig bliver du tvunget til at tænke dine muligheder til ende – og alle deres konsekvenser, positive som negative – så du for alvor kan sætte dine valg op mod hinanden og blive mere afklaret på, hvilket valg der vil være det mest rigtige for dig lige nu.

Jeg kan godt forstå, hvis du lige nu tænker, at du ikke bare kan tage en beslutning, fordi der er store konsekvenser, uanset hvad du gør. Det er sikkert rigtigt, og det undervurderer jeg ikke. Men du har stadig et valg. Måske et svært valg. Men et valg. Og netop Beslutningsafklaringen har til formål at gøre dig i stand til at tage en beslutning på et objektivt, oplyst grundlag, der ikke er forplumret af 117 ‘hvad nu hvis-tanker.’

Respekt for din situation

Hos mig bliver du altid mødt med respekt og empati, og jeg dømmer aldrig det, du siger. Jeg vil møde dig med forståelse for din situation, og hos mig er der plads til at fortælle om alt det, der fylder – også det, vi normalt ikke siger til hinanden. Jeg har tavshedspligt, og tillid er en æressag.

Efter at have faciliteret flere Beslutningsafklaringer er jeg sikker på, at også du kan få en afklaring. Husk, at du kan ikke sige noget ‘forkert’. Det er mit ansvar at føre dig trygt gennem processen, så du får din afklaring. Det eneste, det kræver af dig, er åbenhed om dine tanker – og en villighed til at tale. Jeg kan nemlig kun arbejde med det, du giver mig, så jo mere du ‘plaprer’ – jo mere hjælper du mig med at hjælpe dig.

Hvis du gerne vil have min vurdering af, om en Beslutningsafklaring er det rigtige for dig, kan du altid booke en gratis og uforpligtende afklaringssamtale.

Min metode

Beslutningsafklaringsprocessen forløber efter en fast og gennemtestet skabelon, som jeg ved virker. Det er en metode, der er udviklet af Sofia Manning, og som jeg stiftede bekendtskab med på min coach-uddannelse. Metoden, som tager udgangspunkt i, at du står over for to eller tre konkrete valgmuligheder, sikrer, at vi kommer hele vejen rundt om alle dine alle dine kontra-tanker, så vi for alvor får ryddet op.

Det er med andre ord en rolig, faciliteret refleksionsproces, der ender ud i større afklaring og objektiv forståelse for dine muligheder, så du bliver bedre i stand til at træffe en beslutning.

Det er slet ikke sikkert, at du opdager, at processen følger en fast skabelon. Faktisk er jeg næsten sikker på, at du vil opleve sessionen som en relativt almindelig samtale, der godt kan stikke lidt i alle retninger. Men stol på mig. Den stikker ikke i alle retninger. Til slut i processen samler jeg det hele op og præsenterer dig visuelt for dine muligheder med alle deres negative og positive konsekvenser på både lang og kort sigt.

På den måde bliver dine egne ord og tanker spejlet – men nu på en struktureret og overskuelig måde, så du kan skille skidt fra snot og dermed blive i stand til at træffe en velovervejet beslutning – selvfølgelig også med en metode til at reducere de negative konsekvenser ved det valg, du nu hælder til.

Få hjælp til….

Selvom processen omkring en Beslutningsafklaring følger en fast skabelon, er dine tanker og bekymringer dine egne, og jeg ved, at det kan føles som om, at du står alene med det hele.

Du står ikke alene. Faktisk vil jeg næsten vædde med, at jeg har hørt (dele af) dine bekymringer før, og at jeg også kan skabe afklaring for dig.

Her er nogle få eksempler på, hvad tidligere klienter har fået hjælp til:

 • Jeg er på vej tilbage fra barsel, og jeg drømmer om at starte som selvstændig. Skal jeg det, eller skal jeg vende tilbage til mit fuldtidsjob?
 • Jeg er virkelig træt af mit job og min branche, og jeg ved, at jeg skal noget helt andet. Men skal jeg starte på en ny uddannelse, selvom jeg ikke ved, præcis hvad jeg skal bruge den til, eller skal jeg bare sige op, gå på dagpenge og begynde at søge andre stillinger?
 • Jeg er blevet fyret og skal til at søge nye jobs. Skal jeg søge lignende stillinger, som vil give mig den samme, høje løn, men som nok vil kede mig en smule, eller skal jeg søge stillinger, der vil give en lavere løn, men som jeg nok vil trives bedre i?
 • Jeg har fået en mulighed på mit arbejde, som er et stort skulderklap og som er det næste, logiske skridt i min karriere. Men jeg ved, at jeg vil få det svært med nogle af opgaverne. Skal jeg takke ja til muligheden og tage imod skulderklappet, eller skal jeg takke nej og blive i den stilling, jeg har, og som jeg trives i – vel vidende, at jeg så ‘står stille’ i min karriere?

Hvad kan du få ud af en Beslutningsafklaring?

Efter en Beslutningafklaring hos mig vil du blandt andet:

 • have ryddet op i dit tankemylder
 • kunne se objektivt på dine valgmuligheder
 • have fået forståelse for dine valgmuligheder og deres negative og positive konsekvenser på både kort og lang sigt
 • være mere afklaret i forhold til, hvilken mulighed du hælder mest til
 • have opdaget dine kontra-tanker, dvs. det der holder dig tilbage fra at forfølge den mulighed, du hælder til
 • vide, hvordan du mindsker de negative konsekvenser ved den mulighed, du hælder mest til
 • ultimativt være i stand til at træffe en beslutning uden alt for meget uro (vi bliver desværre aldrig helt fri for uro – det gør jeg heller ikke)

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du er sikker på, at en Beslutningafklaring er lige det, du har brug for, og at jeg er den rigtige til at hjælpe dig, er der ingen grund til at spilde tid på en afklaringssamtale. Så er det bedst bare at tage tyren ved hornene.

Du kan se mine ledige tider til Beslutningsafklaringer her og booke den tid, der passer dig bedst.

Er du i tvivl, om en Beslutningsafklaring er det rigtige for dig?

Vil du gerne være sikker på, at det er den rigtige session for dig, eller vil du undersøge, om der er den rigtige kemi mellem os, er du altid velkommen til at booke en gratis og uforpligtende afklaringssamtale.
Til den gratis afklaringssamtale får jeg en masse viden om dig og din situation, som vil hjælpe mig til at hjælpe dig. Samtalen er helt uforpligtende og varer 15-20 minutter.

Du kan læse mere om mine gratis afklaringssamtaler, se mine ledige tider og booke tid her

Efter vores samtale finder vi ud af, om du har lyst til at fortsætte med en Beslutningsafklaring, eller om der er et af mine andre tilbud, der passer bedre til dig. Du kan selvfølgelig også vælge at takke nej til mere og eventuelt finde en anden Coach.

Hvor og hvordan foregår en Beslutningsafklaring?

Beslutningsafklaringssprocessen varer 2 timer og foregår fysisk på mit kontor i København. Jeg tilbyder ikke telefoniske Beslutningsafklaringer, da vi i processen bruger både post-its, whiteboard og andre visuelle hjælpemidler.

På den måde sikrer jeg mig, at du får de allerbedste forudsætninger for at træffe et velovervejet valg.

Inden vores session får du en mail med lidt valgfri forberedelse, så vi udnytter tiden bedst muligt.

Du får altså:

 • Mulighed for en gratis og uforpligtende afklaringssamtale
 • En mail med frivillige hjemmeopgaver inden sessionen, så vi udnytter tiden bedst muligt (afsæt gerne mindst 30 minutter til forberedelse)
 • En 2-timers intensiv Beslutningsafklaring på mit kontor i København
 • Mulighed for selv at booke og aflyse din tid i min kalender (op til 12 timer før)
 • Du kan du booke din første tid allerede om 5 minutter
 • Ingen eller kort ventetid – du kan komme til med det samme; sandsynligvis allerede i denne uge

Efter Beslutningsafklaringen – hvad så?

Nu har jeg været til en Beslutningsafklaring, og jeg har truffet mit valg: Jeg ved, hvad jeg skal. Hvordan kommer jeg så videre? Hvordan kommer jeg ‘frem’?

Hvis du lige nu sidder med den tanke, kan jeg godt forstå det. Det er et oplagt spørgsmål. For hvad nytter det at vide hvad du skal, hvis du ikke ved hvordan?

Til det vil jeg sige, at en Beslutningsafklaring er første skridt. Først derefter kan vi beskæftige os med hvordan. Tænk på det som en GPS: Du kan ikke indstille ruten (hvordan kommer jeg frem), hvis du ikke ved, hvor du skal hen. Det allerførste, du skal vide, er, om du skal Rom eller Madrid. Først når du ved, at du skal Rom, kan du indstille din GPS.

Hvis du efter din Beslutningsafklaring føler, at du er klædt godt på til at komme videre på egen hånd, vil jeg være dit største heppekor på sidelinjen.

Hvis du derimod føler, at du har brug for hjælp til hvordan du kommer frem, har du altid mulighed for at tilkøbe en eller flere 1:1-sessioner, hvor vi sammen arbejder i dybden med din individuelle rute.

Det er helt op til dig, og det er ikke noget, du skal tage stilling til nu. Lige nu handler det kun om at gøre dig i stand til at træffe et velovervejet valg mellem to eller flere muligheder – med nogenlunde ro i maven.

Har du spørgsmål? Du er altid mere end velkommen til at tage fat i mig.
Find mine kontaktoplysninger her.

“Det handler om at starte.

Find modet til at tage det første skridt.

Ellers bliver du, hvor du er i dag.”

— Signe Birkum | Certificeret Life & Business Coach

En fin, lille e-mail- alle mandage 52 uger om året - gratis

Skab gode hverdage for dig - og skab gode dage for dem omkring dig.